1/6

Hilton Pattaya is about 2 hours drive from Bangkok. In the old days, it was famous for beautiful long beach and unobstructed sea view. However, lacking of local regulations, the beach is now crowded with nightclubs and bars. In order to avoid the noisy beach, Hilton Pattaya, a 200-rooms hotel, is built on the roof of a new shopping mall. TROP is responsible to create an urban sanctuary hidden from chaotic beach below. Our goal is to re-connect the Landscape with Pattaya’s beautiful sea view one more time. Because of the limited area, we have to re-organize the overall spatial structure of the garden. Strategically, we divided the garden into 3 Main Components.


Our first move is to deal with the area around the Skylight. We used the Resort Design Principle to divide and organize the roof into 3 Main Garden Parts.


Sand Court


This Sand Court is also our Arrival Area. Only 2 materials are used in the design, sand and green land-form. Sand is chosen because of its relationship with ocean and beach. It is also used as a piece of canvas for all Hotel’s installations throughout a year.


Sun Deck


To maximize the garden area, another Layer of Landscape is added on top of Gym and Toilets. Their roofs are extended and connected with the Hotel’s 17th Floor, 1 floor above the Lobby. The result is a reasonable-size deck with a direct access from the Hotel. Instead of walking through the Lobby, guests can walk directly to the Pool Area.​


Ocean Pool


The Infinity Pool is strategically placed at the edge of the roof, making its water visually connected with the ocean below. It is designed as one big sheet of water with Lap Pool, Fun Pool, Jacuzzi Maze, and Kid Pool hidden underneath the same water surface.


Inspired by a school of shiny fish, we added fiber optic lighting on the Bottom of the Pool. So, at night, the Pool grows like those silvery fish giving the same effect as stars.

Hilton - Pattaya

  • Project Name :              Hilton Central Pattaya Hotel

  • Completion Date :         2010

  • Location :                      Pattaya, Chonburi, Thailand

  • Area :                            Ground floor 1,252 sqm.
                                          16 Th floor 2,538 sqm.
                                          Rooftop area 408 sqm.

  • Client :                           Central Pattana Public Company Limited

  • Design Company :        TROP : terrains + open space

  • Project Director :           Pok Kobkongsanti

  • Project Designer :         Pakawat Varaphakdi
                                          Bun Asai

  • Project Team :               Wasin Muneepeerakul
                                          Pattarapol Jormkhanngen
                                          Teerayut Pruekpanasan
                                          Chatchawan Banjongsiri

  • Photographer :              Wison Tungthunya
                                          Adam Brozzone
                                          Charkhrit Chartarsa

© 2017 by Trop : terrains + open space